Sunday, August 24, 2008

Bersukan Banyak Faedah-faedahnya

Menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga, sukan itu adalah segala kegiatan yang memerlukan ketangkasan atau kemahiran serta tenaga yang dilakukan sebagai acara hiburan, pertandingan, kegiatan, menyihatkandan sebagainya. Antara contoh-contoh bersukan ialah tennis, bola sepak, bola tampar atau bola keranjang. Jadi, apa gunanya kita bersekan??Satu dari antara faedah-faedah bersukan ialah bersukan boleh mengurangkan berat badan seseorang dan mengelakkan kegemukkan. Mengikut kajian scientific dan fizikal, cara mengurangkan berat badan ialah dengan bersukan. Menggunakan ubat-ubat mengurangkan berat badan seseorang mungkin akan menjejas kesihatan mereka.

Kedua, bersenam dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit-penyakt seperti serangan jantung, darah tinggi dan sakit jantung. Terbukti bersenam ubat yang terbaik.

Ketiga bersukan dapat menaikkan economi negara. Olimpik sekarang diadakan diadakan di China. Dengan itu, semua orang akan ke China untuk menyaksikan olimpik. China akan mendapat duit yang lumayan.

Bedasarkan faedah-faedah yang telah dibentangkan,bersukan memang amat penting bagi setiap manusia tidak kira janda atau usia.Ia juga berguna untuk negeri.Kesimpulannya, bersukan itu bagus

2 comments:

marsya said...
This comment has been removed by the author.
marsya said...

nak tnye nie faedah faedah bersukan nie akan mngeluarkan peluh jadi peluh nie toksik ape??